Održana druga serija radionica o konceptu i budućem razvoju pametne specijalizacije

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji sa Svjetskom bankom, održali su u razdoblju od 18. do 20. listopada 2021. godine drugu po redu seriju radionica koje su sastavni i ključni dio procesa izrade nove Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske (S3) za razdoblje do 2029. godine.  

Na prvoj seriji radionica, održanoj u rujnu i početkom listopada 2021., okupljeni predstavnici poslovne i znanstveno-istraživačke zajednice raspravljali su o mogućnostima redefiniranja postojećih tematskih prioritetnih područja (TPP) S3 i o njihovim transformacijskim ciljevima. Tijekom druge serije radionica okupljeni sudionici imali su priliku dati konkretan doprinos definiranju smjernica za transformaciju postojećih TPP-a S3 te predložiti projektne ideje sa svrhom izrade transformacijske mape.

Održane radionice dio su procesa poduzetničkog otkrivanja (entrepreneurial discovery process – EDP) koji osigurava usmjeravanje sredstva namijenjenih za istraživanje, razvoj i inovacije u područja u kojima Republika Hrvatska ima najveći razvojni potencijal te koja su u skladu s potrebama i kapacitetima poslovnog sektora i znanstveno-istraživačke zajednice. U skladu sa svojom ulogom u EDP procesu, okosnicu sudionika radionice činili su članovi tematskih inovacijskih vijeća (TIV), uz ostale pozvane predstavnike poslovne i znanstveno-istraživačke zajednice relevantne u području djelovanja TIV-a.

Prikupljeni podaci s radionica u sljedećem razdoblju bit će obrađeni i predstavljat će podlogu za izradu nove S3 strategije.

Pisane vijesti | Priopćenja | EU fondovi