Priopćenje o odobrenim znanstveno-istraživačkim projektima velikih razmjera u okviru zajedničkoga hrvatsko-kineskog financiranja istraživačkih projekata

Odluka o odabiru hrvatsko-kineskih projekata potpisana je 11. studenog 2020. godine, a odabrana su dva projekta u trajanju od dvije godine.

Poziv za zajedničke prijedloge istraživačkih i razvojnih projekata za istraživačke organizacije za razdoblje 2021. - 2023. godine objavljen je 23. travnja 2019. godine s rokom za dostavu projektnih prijedloga do 14. lipnja 2019. s kineske strane i 31. svibnja 2019. s rokom za dostavu projektnih prijedloga do 5. srpnja 2019. sa hrvatske strane.

Usklađeno je osam prijedloga projekata koji su prihvaćeni za stručnu evaluaciju koju su provele hrvatska i kineska strana.

Po dovršetku evaluacije odabrana su za financiranje dva projektna prijedloga:
 

Naziv projekta
 
Hrvatska ustanova Hrvatski voditelj Kineska ustanova Kineski voditelj

Endocrine disrupting mechanism of typical environmental pollutants
 
Institute for Medical Research and Occupational Health Ivana Vinković Vrček Research Center for Eco-Environmental Sciences,

Chinese Academy of Sciences
Sijin Liu

Research and Application Demonstration on Key Technologies of AR Information Service in Museum Based on 4G/5G
 
University of Zagreb, Faculty of Graphic Arts Klaudio Pap Beijing University of Posts and Telecommunications Anlong Ming

Ukupna potpora za svaki projekt iznosi 1,500.000 yuana koje osigurava Ministarstvo znanosti i tehnologije NR Kine te 200.000 USD koje osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Dogovoreno je i pokretanje novog poziva za zajedničke prijedloge istraživačkih i razvojnih projekata za istraživačke organizacije za razdoblje 2022. - 2024. u prvoj polovici 2021. godine, u prioritetnim područjima javnog zdravlja i prevencije epidemije.

Odabrat će se do dva prijedloga projekata i poduprijeti s 200.000 USD sa svake strane.
 

Pisane vijesti | Izvješća | Međunarodna suradnja