Ministar Fuchs sudjelovat će na sastanku Vijeća ministara za konkurentnost u Bruxellesu

U utorak, 29. rujna 2020. godine, održava se sastanak Vijeća ministara za konkurentnost u Bruxellesu na kojem će biti prisutni ministri EU-a nadležni za istraživanje. Ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs predstavljat će Republiku Hrvatsku. Glavna tema sastanka bit će postizanje općeg pristupa za zakonodavni paket budućega Okvirnog programa za istraživanje i inovacije - Obzor Europa.

Obzor Europa predstavlja vodeći program za istraživanje i inovacije Europske unije. U sklopu programa Obzor Europa pružat će se potpora stvaranju i širenju visokokvalitetnih novih znanja, tehnologija i rješenja povezanih s globalnim izazovima; jačanju učinka istraživanja i inovacija na razvoj, podupiranju i provedbi politika Unije, kao i potpora prihvaćanju inovativnih rješenja u industriji i društvu radi rješavanja globalnih izazova; poticanju svih oblika inovacija, uključujući revolucionarne inovacije, uvođenju inovativnih rješenja na tržište te optimiranje rezultata Programa radi povećanja učinka u ojačanome Europskome istraživačkom prostoru.

Vezano uz postignuti politički dogovor Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta u travnju 2019. godine te uz dogovor za višegodišnji financijski okvir koji je Europsko vijeće postiglo u srpnju ove godine, njemačko predsjedništvo pristupilo je postizanju dogovora u Vijeću vezano uz preostale otvorene dijelove paketa Obzor Europa. Navedeno se ponajprije odnosi na pitanje proračuna programa Obzor Europa, sinergiju, međunarodnu suradnju i pridruživanje trećih zemalja programu Obzor Europa te na dodatna sredstva iz novog instrumenta za oporavak koja su usmjerena prema specifičnim dijelovima programa Obzor Europa. Očekivano postizanje dogovora u Vijeću omogućuje njemačkom predsjedništvu ulazak u pregovore s Europskim parlamentom te pravodobno usvajanje i provedbu programa Obzor Europa od 1. siječnja 2021. godine.

U popodnevnom dijelu očekuje se neformalna rasprava ministara na temu doprinosa budućih misija u sklopu programa Obzor Europa u nošenju s pandemijom bolesti COVID-19 te razvoja i korištenja zelenog hidrogena. Dodatno, ministri će neformalno raspravljati i o utjecaju ovih tema na europsku kompetitivnost i osnaživanje otpornosti i tehnološke suverenosti Europe.
 

Najave | Priopćenja | Međunarodna suradnja