Zemlje EU-a u sljedećoj godini ulagat će puno više u digitalnu transformaciju

„Sve države članice EU-a ulažu puno više u opremu, edukaciju učitelja i digitalnu transformaciju nakon iskustva nastave na daljinu na koju ih je navela pandemija“, rekla je u utorak ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon videokonferencije s europskim kolegama.

Osim o izazovima i analizi naučenih lekcija iz proteklog razdoblja, teme razgovora bile su i pripreme za sljedeću školsku i akademsku godinu na petom i posljednjem sastanku ministara obrazovanja tijekom polugodišnjega hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

„Planovi za sljedeću godinu posvuda puno više uključuju ulaganje u opremu, edukaciju učitelja i digitalnu transformaciju cijelog sustava“, rekla je ministrica.

„To radi i većina drugih država, bogate i siromašnije, doslovno sve države koje računaju na europske fondove, kao što je činila i Hrvatska“, istaknula je.

Smatra da je baš zbog tih ulaganja Hrvatska bila u prednosti.

To pokazuje da je strateška odluka Hrvatske u posljednje dvije godine da puno više ulaže u digitalnu transformaciju „i te kako bila opravdana“, ocijenila je.

Podsjetila je da je Hrvatska za ovu školsku godinu nabavila više od 26.000 prijenosnih računala za nastavnike i više od 90.000 tableta za učenike. Za iduću godinu pri kraju je nabava više od 27.000 prijenosnih računala za nastavnike i više od 100.000 tableta za učenike.  

Današnja rasprava ministara obrazovanja i državnih tajnika članica EU-a pokazala je da postupno otvaranje škola nije povećalo širenje virusa.

Čak i u Švedskoj, koja je odabrala manje strog model socijalnog distanciranja, detaljno istraživanje pokazalo je da je vrlo mali utjecaj djece i mladih u prijenosu koronavirusa. 

U zaključcima sastanka sudionici su istaknuli i da je edukacija za nastavnike potrebna u istinskom smislu jer „naglasak ne smije biti na činjenicama, već na rješavanju problema, na interdisciplinarnom znanju“.

„To je jedino što omogućuje neko vjerodostojno vrednovanje u nastavi na daljinu“, rekla je Divjak.   

Mobilnost 

Dogovoreno je da se puno veći naglasak stavlja na virtualnu mobilnost. 

Hrvatska kao predsjedavajuća članica EU-a prikupila je sve podatke iz svih država o završnim ispitima i maturi, oni su dostupni i omogućit će studentima upise na studij u inozemstvu. 

„Radi privlačenja studenata pojedina sveučilišta nude oslobađanje od plaćanja školarine za prvi semestar, ali se predviđa i da nastava za te strane studente bude online“, rekla je ministrica Divjak.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a