Održan drugi online sastanak ravnatelja uprava za opće obrazovanje u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

U sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, a kako je ranije najavljeno, 28. svibnja 2020. godine održan je drugi online sastanak ravnatelja uprava za opće obrazovanje država članica Europske unije. Sastankom je predsjedala Katarina Grgec, načelnica u Upravi za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja. Na sastanku su sudjelovali predstavnici ministarstava obrazovanja članica Europske unije, kao i predstavnici Europske komisije te zemalja članica EFTA organizacije.

U ime Europske komisije sudionike je pozdravila Sophia Eriksson Waterschoot, direktorica Uprave za mlade, obrazovanje i Erasmus+ (DG EAC) te je zahvalila Predsjedništvu na organiziranju sastanka koji pruža priliku za nastavak suradnje i razmjenu iskustva u trenutnim okolnostima, naglasivši kako Predsjedništvo i Komisija dijele iste prioritete. Eriksson Waterschoot istaknula je kako nastavnici imaju i imat će snažnu ulogu u Europskome obrazovnom prostoru te je stoga nužna intenzivna suradnja među institucijama za obrazovanje učitelja u cijeloj Europi u sklopu programa Erasmus+. Naglasila je da zaključci Vijeća o europskim učiteljima i nastavnicima budućnosti odražavaju potrebu za poboljšanjem početnog i kontinuiranog obrazovanja nastavnika i povećava atraktivnost same struke.

Glavna tema sastanka bili su europski nastavnici budućnosti te njihove uloge i kompetencije koje moraju posjedovati da zadovolje zahtjeve obrazovanja 21. stoljeća, s naglaskom na profesionalni razvoj i dobrobit nastavnika, uključujući i pozitivne učinke mobilnosti u razvoju karijere nastavnika.

Na sastanku se raspravljalo i o izazovima trenutne situacije za nastavnike uzrokovane pandemijom virusa COVID-19. Pomoćnica ministrice, Lidija Kralj, predstavila je primjere stručnog usavršavanja nastavnika koji se provode u sklopu cjelovite kurikularne reforme te naglasila koliko su olakšali organizaciju nastave na daljinu u novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom virusa COVID-19. 

Predstavljeni su i glavni rezultati trećeg ciklusa TALIS istraživanja, a koji se odnose na profesionalizam u nastavi i stupanj u kojem nastavnici svoju profesiju vide kao relevantnu i atraktivnu. 

Predstavnica njemačkog Ministarstva obrazovanja predstavila je prioritete nadolazećega njemačkog predsjedanja u drugoj polovici 2020. godine.   

Svi sudionici sastanka pozitivnim su ocijenili fleksibilnost hrvatskog predsjedanja da odgovori na izazove novonastale situacije te nastojanja da promiče i potiče raspravu o važnim temama vezanim uz obrazovanje u novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. 

Na kraju sastanka hrvatsko Predsjedništvo najavilo je virtualnu konferenciju Učitelji i nastavnici budućnosti: Ususret novom normalnom, koja će se održati 29. lipnja 2020.

Pisane vijesti | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje