Održano predstavljanje mogućnosti hrvatskoga gospodarstva i znanosti u natječajima EUMETSAT-a

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) predstavljene su 13. veljače 2020. mogućnosti za uključivanje hrvatskoga gospodarstva i znanosti u projekte Europske međuvladine organizacije za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT).

Predstavljanje je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te EUMETSAT-om.

„Hrvatsko gospodarstvo priliku za konkurentnost ne može tražiti u ekonomiji obujma, već u kvaliteti. Naš recept treba biti inovativnost, nova i efikasnija rješenja s pomoću kojih se možemo istaknuti u moru konkurentskih pritisaka globalnog tržišta. Mnogobrojni su primjeri hrvatskih tvrtki sa svjetski poznatim inovacijama, a imamo i kvalitetan kadar u području tehničkih i prirodnih znanosti. Stoga vjerujemo da hrvatska poslovna i znanstvena zajednica nesumnjivo posjeduje potencijale i znanje za uključivanje u projekte EUMETSAT-a“, istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac na predstavljanju mogućnosti za uključivanje hrvatskoga gospodarstva i znanosti u projekte Europske međuvladine organizacije za korištenje meteoroloških satelita – EUMETSAT-a.

Naglasila je da domaće tvrtke svoje prilike moraju tražiti u natječajima koji većinom uključuju suvremene tehnologije vezane uz praćenje rezultata satelitskih mjerenja, održavanje sustava, informatičku potporu, instalacijske radove, ali i uz održavanje poslovnih zgrada, nabavu opreme i uredskog materijala.

Glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek rekla je da je Hrvatska članica EUMETSAT-a od 2006. te da je iz tog članstva DHMZ izvukao puno koristi. „Nadam se da će ovaj sastanak proširiti tu suradnju i na druge sektore jer nam je želja da aktivnije uključimo domaće tvrtke u europske natječaje“, izjavila je te dodala da je uloga DHMZ-a važna jer svojim upozorenjima štite živote i imovinu.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić rekao je da hrvatska javnost ima pogrešnu percepciju o našem gospodarstvu i znanosti kao nekonkurentnima izvan naših granica. „To je pogrešno i ja sam uvjeren da imamo struku koja je na svjetskoj razini. Granice su otvorene i nije više dovoljno biti konkurentan samo nacionalno, već i globalno. Zato je naš cilj internacionalizacija i želimo da se što više naših znanstvenika i poduzetnika orijentira na međunarodne natječaje i projekte“, poručio je Antičić.

Detaljnije procedure EUMETSAT-a vezano uz pitanje javne nabave predstavio je zamjenik direktora za ugovore Patrick Franc. „U javnim nabavama vodimo se principima otvorene konkurencije i najbolje vrijednosti za novac. Dakle, uz cijenu gledamo i na kvalitetu, troškove održavanja te jamstva. U idućih godinu i pol dana imat ćemo nekoliko natječaja, ponajprije za usluge tehničke potpore i održavanja“, najavio je i pozvao zainteresirane da na stranicama EUMETSAT-a prouče uvjete sudjelovanja na natječajima i pojedinosti koje su potrebne za uspješnu prijavu.

Vincent Gabaglio iz ureda za informacije EUMETSAT-a predstavio je njihovu ulogu i aktivnosti naglasivši pritom da u svom radu pružaju mnogobrojne komercijalne prilike za tvrtke. „Naši sateliti smatraju se infrastrukturom i u njih ulažemo značajna ulaganja. Uz taj hardverski dio, bitan aspekt našeg posla je i distribucija podataka klijentima te suradnja s drugim svjetskim agencijama iz SAD-a, Kine i Indije“, zaključio je Gabaglio.

Proračun EUMETSAT-a za 2018. iznosio je 722 milijuna eura, a od toga su oko 60 milijuna utrošili na ugovore za usluge i radove. Hrvatske tvrtke imaju priliku sudjelovati u tim poslovima, a HGK stoji na raspolaganju zainteresiranima.

EUMETSAT je međuvladina organizacija koju danas čini 30 punopravnih europskih zemalja članica (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska i Velika Britanija).

Hrvatska je postala punopravna članica EUMETSAT-a 8. prosinca 2006. Prava i obveze koje proizlaze iz članstva u organizaciji EUMETSAT-a Republika Hrvatska ostvaruje isključivo preko Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ-a) koji je članstvom ostvario pravo raspolaganja sadašnjim i budućim satelitskim podacima i proizvodima te programskim paketima, kao i pravo na kontrolu i uređivanje tržišta satelitskih podataka i proizvoda na području Republike Hrvatske.

EUMETSAT je vlasnik satelita te satelitskih podataka potrebnih za:
 
  • praćenje vremena i vremenskih nepogoda (oluje, požari, poplave)
  • vrlo kratkoročnu vremensku prognozu
  • numeričku vremensku prognozu
  • praćenje klime i klimatskih promjena
  • praćenje mora i oceana (potpora operativnoj oceanografiji)
  • praćenje sastava atmosfere (kvaliteta zraka).

EUMETSAT-ova misija je prikupljanje i razmjena točnih i pouzdanih satelitskih podataka o vremenu, klimi i okolišu u realnom vremenu te potpora nacionalnim službama zemalja članica. U tu svrhu EUMETSAT zajedno s partnerima kontinuirano planira, razvija, izrađuje i lansira nove satelitske platforme i senzore te upravlja flotom satelita u geostacionarnoj (4) i polarnoj (6) orbiti oko Zemlje, uključujući zajednički polarni sustav razvijen s NOAA-om te satelite EU-a razvijene u suradnji s ESA-om pod okriljem Copernicus programa.

Podaci s EUMETSAT-ovih satelita korisni su u mnogim područjima, a posebno su značajni za srednjoročne numeričke prognoze vremena, vrlo kratkoročne vremenske prognoze, oceanografiju, kvalitetu zraka, agrometeorologiju, ekologiju, hidrologiju, kao i bolji prikaz meteoroloških informacija i informacija o okolišu raznim korisnicima, posebno javnosti.


 

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija