Održano 1. zasjedanje hrvatsko-korejskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju

U Zagrebu je 10. prosinca 2019. godine održano 1. zasjedanje hrvatsko-korejskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju, utemeljeno u skladu s Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i ICT-a Republike Koreje o suradnji u znanosti i tehnologiji.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je gosp. Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a južnokorejsko gđa Mun Mi Ock, prva zamjenica ministra u Ministarstvu znanosti i ICT-a Republike Koreje.

Tijekom zasjedanja razmijenjene su informacije o znanstveno-tehnološkoj politici, programima i prioritetima Republike Hrvatske i Republike Koreje. Izaslanstvo Ministarstva znanosti i ICT-a naglasilo je važnost diplomatskih napora u području znanosti i ICT-a, kao i nastojanja Južne Koreje da odgovori na Četvrtu industrijsku revoluciju te da pridonese postizanju ciljeva održivog razvoja i zaštiti globalno zdravlje građana, baveći se rješavanjem  raznih ekoloških problema. Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja izložili su reformu znanstvenog i tehnološkog sustava te najnovija kretanja u razvoju znanosti, tehnologije i inovacija u Hrvatskoj.

Poseban naglasak zasjedanja stavljen je na pokretanje suradnje između hrvatskih i južnokorejskih institucija u području biotehnologije, korištenje metoda zračenja za očuvanje predmeta kulturne baštine i autonomnih vozila. Predstavnici GENOS laboratorija, Instituta Ruđer Bošković i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, kao i Korejskoga istraživačkog instituta za bioznanost i biotehnologiju, Korejskog instituta za atomsku energiju i Istraživačkog instituta za elektroniku i telekomunikacije predstavili su rezultate istraživanja i razmijenili ideje o aktivnostima buduće suradnje.

Raspravljano je o mogućnostima unaprjeđenja bilateralne projektne suradnje te je korejska strana predstavila program suradnje između dviju zemalja koji će biti pokrenut sljedeće godine, a čiji je glavni cilj unaprjeđenje i promocija suradnje u znanosti i tehnologiji između Koreje i Hrvatske uz potporu mobilnosti, odnosno zajedničkim istraživanjima.

Povjerenstvo se suglasilo da će se 2. zasjedanje povjerenstva održati 2021. godine u Seulu.

Zasjedanje je zaključeno potpisivanjem protokola 1. zasjedanja hrvatsko-korejskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja