Održana prva sjednica Radne skupine za provedbu postupka priznavanja prethodnog učenja

U ponedjeljak, 11. studenoga 2019. godine, održana je konstituirajuća sjednica Radne skupine za provedbu postupka priznavanja prethodnog učenja. Radnoj skupini predstavljeni su ključni pojmovi, relevantni nacionalni i europski propisi vezani uz priznavanje prethodnog učenja i ciljevi relevantnih projekata (RPL in practice i SIDERAL) u kojima sudjeluje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u sklopu kojih se radi na priznavanju i razvoju postupka priznavanja prethodnog učenja. U sklopu projekta SIDERAL planirano je do kraja 2020. izraditi u suradnji s predstavnicima visokih učilišta smjernice za pravilnik o priznavanju, koje bi mogla koristiti sva visoka učilišta u Republici Hrvatskoj. Izrada takvih smjernica podrazumijeva edukaciju svih uključenih, razmjenu iskustava i razjašnjenje otvorenih pitanja. U sklopu švedskog projekta RPL u praksi Visoko učilište Algebra planira testirati postupak priznavanja prethodnoga formalnog, neformalnog, ali i informalnog učenja u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija i računarstva, a Sveučilište u Rijeci u području biomedicine, kako bi se olakšalo stjecanje kvalifikacija djelatnicima u području sestrinstva i primaljstva na temelju relevantnoga radnog iskustva.

Budući da se na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Visokom učilištu Algebra provodi postupak priznavanja prethodnog učenja, predstavnici dvaju visokih učilišta, prof. dr. sc. Dunja Škalamera-Alilović i doc. dr. sc. Mislav Balković, prisutnima na sjednici izložili su svoja iskustva, ali i teškoće s kojima se suočavaju.

Članovima Radne skupine najavljeno je da će se u siječnju održati radionica na temu priznavanja prethodnog učenja te da će se u veljači i lipnju organizirati studijski posjet Austriji odnosno Švedskoj, a sve u cilju da se ostvari svrha radne skupine, prenošenje znanja i praksi kako bi priznavanje prethodnog učenja uistinu i zaživjelo na visokim učilištima te je istaknuto da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja aktivnosti Radne skupine za provedbu postupka priznavanja prethodnog učenja povezati s aktivnostima tekućih projekata koji se bave akademskim priznavanjem, odnosno priznavanjem formalnog učenja. Također će o aktivnostima Radne skupine obavijestiti predstavnička tijela akademske zajednice u Hrvatskoj i pozvati sve zainteresirane da im se priključe.


 

Pisane vijesti | Priopćenja | Visoko obrazovanje