Divjak: Članice EU-a prepoznaju važnost ulaganja u obrazovanje

„Zemlje članice EU-a prepoznaju da na ulaganja u obrazovanje ne treba gledati kao na trošak, nego isključivo kao na investicije i one zemlje koje su u vrijeme krize ulagale u obrazovanje, u plaće u obrazovanju, najbrže su izlazile iz krize“, izjavila je u petak hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministrica Divjak sudjeluje u Bruxellesu u radu Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, gdje  predstavlja prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u području koje se odnosi na njezin resor. Ministri obrazovanja također su imali zajednički sastanak s ministrima financija zemalja članica na kojem se govorilo o važnosti kvalitete obrazovanja i osposobljavanja za gospodarstvo.

„Sa zajedničkog sastanka upućene su važne poruke koje ćemo mi uklopiti kada budemo predsjedali Vijećem EU-a u naše programe i to u podizanje ulaganja u obrazovanje čiju važnost prepoznaju sve države. Prepoznato je također da su one države koje su u vrijeme krize ulagale u obrazovanje, u plaće u obrazovanju, ujedno i one zemlje koje su najviše od toga imale koristi, koje su brže izlazile iz krize i koje imaju najviše šansi u modernom društvu vezano uz ekonomiju koja se temelji na 4. industrijskoj revoluciji“, rekla je Divjak.

„Ono što posebno veseli jest da su svi istaknuli da se na ulaganja u obrazovanje mora isključivo gledati kao na investicije, a ne kao na trošak i da je to prioritet ne samo zato što to podiže zapošljivost, nego i odgovara na mnogobrojne društvene izazove poput borbe protiv različitih populizama, kao i na razvoj demokracije“, dodala je ministrica.

Budući da je ovo zadnji sastanak Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport za vrijeme finskog predsjedanja, buduće, hrvatsko predsjedništvo, ima prigodu predstaviti svoje prioritete.

„Danas prvi put predstavljamo prioritete hrvatskog predsjedništva na nekom od ministarskih vijeća ovdje u Bruxellesu. Naši prioriteti govore o tome da se Europa mora razvijati jednoliko, na način da se nikoga ne zapostavlja, kao Europa koja povezuje, Europa koja je sigurna za sve svoje građane i Europa koja je svjetski lider. Mi u svojim sektorskim prioritetima fokus stavljamo na učitelje, oni su ti koji moraju biti osposobljeni za nove škole, za škole budućnosti koje onda stvaraju i temelje za poslove budućnosti“, kaže Divjak.

Ministrica dodaje da su prioriteti hrvatskog predsjedanja u njezinu području također vezani i uz kretanje visokoobrazovnih ljudi i stručnjaka u Europi.

„Mi potičemo mobilnost mozgova, koja nije samo odlazna, nego i dolazna mobilnost“, rekla je ministrica.

Preuzeto s Hine.

Poveznica na izjavu ministrice Divjak:
https://newsroom.consilium.europa.eu/events/20191108-education-youth-culture-and-sport-council-education-november-2019/125796-doorstep-hr-divjak-20191108



Vijesti iz medija | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a