Divjak u Bruxellesu predstavlja prioritete RH za vrijeme predsjedanja EU-om

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak u četvrtak, 7. studenoga i u petak, 8. studenoga, boravi u Bruxellesu. Ministrica Divjak prva će predstaviti prioritete hrvatskoga predsjedanja u Vijeću Europske unije, a to su: reforme u obrazovanju u sklopu Europskoga semestra, učitelji i nastavnici budućnosti, mobilnost i cirkulacija mozgova te strateški okvir suradnje Europske unije u području obrazovanja i osposobljavanja do 2030. godine.

Prioriteti predsjedništva u području obrazovanja uključivat će socijalnu dimenziju i inkluzivnost obrazovanja i osposobljavanja, (ne)usklađenost vještina s potrebama tržišta rada i razvoja društva, mobilnost i europske vrijednosti te kvalitetu i izvrsnost obrazovanja. S obzirom na činjenicu da obrazovanje zauzima sve značajniji položaj u provedbi reformi u sklopu Europskoga semestra, predsjedništvo planira ministarsku raspravu i usvajanje rezolucije o obrazovnim reformama u Europskome semestru. U fokusu predsjedništva bit će i rasprava o prijedlogu novoga strateškog okvira suradnje u području obrazovanja i osposobljavanja do 2030. („Education and Training 2030“).

Tema vezana uz učitelje i nastavnike budućnosti odnosi se na izazove koje donosi suvremeno društvo, zbog čega su nužne konceptualne promjene u pristupu učenju i poučavanju, digitalna transformacija škola, inovativna i suvremena pedagogija i analitika učenja i poučavanja te kultura vođenja i upravljanja školama. Predsjedništvo će predložiti zaključke Vijeća o europskim učiteljima i nastavnicima budućnosti i organizirati konferenciju posvećenu učiteljima i nastavnicima kao promotorima „novih“ vještina za radna mjesta budućnosti.

Jedna od nezaobilaznih tema današnjice su mobilnost i migracije, koje su ujedno posljedica razvoja međunarodno relevantne znanosti i internacionalizacije visokog obrazovanja pri čemu su neke zemlje dobitnice, a neke gubitnice intelektualnoga bogatstva i ljudskoga kapitala. Naglasak će biti na važnosti uravnotežene mobilnosti i cirkulacije mozgova kao preduvjeta za uravnotežen razvoj svih dijelova EU-a. Jačanje mobilnosti i pozicioniranja EU-a kao mjesta koje je privlačno za studiranje i znanstvena istraživanja pridonijet će stvaranju Europskoga prostora obrazovanja do 2025. godine, posebno inicijative za uspostavljanje europskih sveučilišta. Ključni zakonodavni prioritet u području obrazovanja tijekom hrvatskoga predsjedanja je usvajanje Uredbe o programu ERASMUS+ 2021. - 2027., koja je preduvjet za jačanje mobilnosti učenika, studenata, učitelja i nastavnika.

Stranica | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a