Sporazum o početku obnove OŠ Nikole Andrića, jedine neobnovljene vukovarske škole nakon Domovinskog rata

Sporazum o obnovi, dogradnji i nadogradnji zgrade i sportske dvorane OŠ Nikole Andrića, jedine u Vukovaru koja nakon Domovinskog rata nije obnovljena, potpisan je u ponedjeljak u tom gradu, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak tom je prigodom rekla da je ta škola simbol svega onoga što školstvo ne bi trebalo biti.

Ugovor su, osim ministrice znanosti i obrazovanja, potpisali gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna.

„Ova škola je postala simbol svega onoga što školstvo ne bi trebalo biti - simbol infrastrukture koja nije obnovljena, simbol toga da se nismo koordinirali kada smo se trebali i iznimno sam ponosna što smo u manje od dvije godine uspjeli osigurati sredstva da dogradnja može započeti", rekla je ministrica Divjak i dodala kako će sve učiniti da u novoobnovljenu školu učenici uđu s osmijehom.

Po njezinim riječima, ministarstvo je osiguralo sve što je trebalo da obnova počne, i zakonsku podlogu i financijska sredstva u proračunu, to jest 80 posto ukupne investicije od 18 milijuna kuna, a po 10 posto potrebnih financijskih sredstava osiguravaju Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija.

„Dobro je da, osim hrvatske javnosti, koja je vrlo pozorno pratila stanje u školi do sada, u ovaj posao budu svi uključeni koji trebaju kako bi radovi završili u roku", rekla je Divjak.

Po riječima ravnateljice škole Josipe Kotromanović Sauke, Osnovna škola Nikole Andrića ima 206 učenika koji već drugu godinu nastavu pohađaju u vukovarskoj Osnovnoj šoli Antuna Bauera.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna zahvalio je Vladi i ministrici Divjak te posebice medijima, koji su, kako je rekao, cijelo vrijeme problem obnove te škole držali u središtu pozornosti te na njega upozoravali hrvatsku javnost.

Gradonačlnik Penava zahvalio je medijima koji su mnogo učinili kako bi se javnost senzibilizirala, „a problem neobnovljene škole postao je nacionalni problem".

„Put je bio doista dug. Samo otkada sam ja gradonačelnik mogu svjedočiti kako su četiri ministra davala obećanje, ali evo tek je peti ministar, odnosno ministrica uspjela naći rješenje za ovaj veliki problem", rekao je gradonačelnik Penava.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je postupak javne nabave za izvođača radova. Izvođač radova na rekonstrukciji i dogradnji Osnovne škole Nikola Andrića u Vukovaru je zajednica ponuditelja Vodotoranj i Euromix iz Vukovara.

Problem obnove te vukovarske škole godinama se prebacivao s Grada Vukovara na Vukovarsko-srijemsku županiju i obratno, a tek su se izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju iz srpnja 2018. ispunili zakonski uvjeti za ulaganje Ministarstva znanosti i obrazovanja pa je za sufinanciranje osiguran dio potrebnog novca.

Prije samog potpisivanja sporazuma o početku obnove, ministrica Blaženka Divjak u pratnji suradnika i ravnateljice škole Josipe Kotromanović Sauka obišla je školu u kojoj je sporazum i potpisan.

Radovi na Osnovnoj školi Nikole Andrića trebali bi biti gotovi u sljedeće dvije godine.

Preuzeto s Hine.

Pisane vijesti | Priopćenja | Osnovno obrazovanje