Ministrica Divjak s glavnim direktorom EK Paquetom o povećanju sredstava za istraživanje, znanost i inovacije u idućem proračunskom razdoblju

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak sastala se danas s glavnim direktorom Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije Jean-Ericom Paquetom.

Glavna tema sastanka bile su pripreme Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, a razgovarali su i o ulaganjima u znanost i istraživanje te projektima iz Hrvatske koji se financiraju iz europskih kompetitivnih fondova. Ministrica Divjak zatražila je od Europske komisije potporu i zalaganje za osiguranje većih sredstava za istraživanje, znanost i inovacije u idućem proračunskom razdoblju za države koje su do sada povukle manje sredstava od „starih“ država članica.

Ministrica Divjak na sastanku je istaknula kako se Republika Hrvatska sprema na sve moguće scenarije što se tiče nastavka i potencijalnog dovršetka pregovora oko zakonodavnih akata u području istraživanja. Ministrica je naglasila potrebu za jasnim isticanjem doprinosa istraživanja i inovacija pri rješavanju najvažnijih problema današnjice te koristi koju će Republika Hrvatska imati od sudjelovanja u novome Okvirnom programu. Ministrica je pozvala glavnoga direktora Paqueta na neke od konferencija za vrijeme hrvatskog predsjedanja, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Glavni direktor Paquet istaknuo je očekivanje da Republika Hrvatska tijekom svoga predsjedanja finalizira pregovore o Obzoru Europa te naglasio kako bi i on i Europska komisija bili izrazito zadovoljni takvim razvojem događaja jer bi se time ostvarila sigurnost vezana uz početak novoga proračunskog razdoblja 1. siječnja 2021. godine (paket od oko 100 milijardi eura). Ujedno je istaknuto kako se nadogradnja Europskoga istraživačkog prostora i implementacija nacionalnih politika ne događaju u Bruxellesu, već u državama članicama. Glavni direktor Paquet naglasio je kako Hrvatska ima punu potporu Europske komisije u svojim nastojanjima da uz reformske procese utječe na povećanje kompetitivnosti i izvrsnosti hrvatskih istraživača i institucija na europskoj razini, istaknuvši pritom zadovoljstvo novim modelom programskoga financiranja javnih znanstvenih instituta i javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj.

Nakon radnog sastanka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja posjet glavnoga direktora Paqueta Hrvatskoj nastavlja se susretom s hrvatskim istraživačima te okruglim stolom na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na temu sudjelovanja Republike Hrvatske u Obzoru 2020.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a