Neformalni sastanak ministara nadležnih za kompetitivnost (istraživanje), Helsinki

Ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak sudjelovala je na neformalnome sastanku ministara nadležnih za kompetitivnost u Helsinkiju 4. srpnja 2019. godine.

Službeni posjet Finskoj trajao je od 3. do 6. srpnja.

Dana 3. srpnja organizirana je bilateralna priprema ministrice Divjak i njezina tima za HR PRES od glavnoga direktora Glavnog tajništva Vijeća Carstena Pillatha.

Dana 4. srpnja održan je neformalni sastanak ministara nadležnih za konkurentnost. Na jutarnjoj sesiji raspravljalo se o temi Research and innovation as drivers of sustainable growth, a na poslijepodnevnoj sesiji raspravljalo se o temi Missions as strategic tool in Horizon Europe. Tom prilikom ministrica Divjak je u svom izlaganju naglasila sljedeće:
  • nemoguć je održivi razvoj bez pružanja jednakih mogućnosti u EU
  • istraživanja i inovacije trebaju biti korišteni horizontalno uz različite politike i programe financiranja na razini EU-a i na nacionalnim razinama
  • budući da je ljudski kapital prijeko potreban za održivi rast, početni kapital treba koristiti za osiguravanje kritične mase istraživača i inovatora.

Dana 5. srpnja organiziran je posjet Nacionalnoj agenciji za obrazovanje gdje je predstavljen sustav obrazovanja u Finskoj. Zaključno je postalo jasno da su naši učitelji dovoljno inicijalno obrazovani, ali da je autonomija učitelja ono što čini razliku između Finske i Hrvatske te smo se uvjerili da na tom području još moramo napraviti veliki iskorak. Nakon toga organiziran je posjet Ministarstvu obrazovanja i kulture gdje se ministrica Divjak sastala s gđom Li Andersson, novom ministricom obrazovanja u Finskoj. Gđa Andersson predstavila je planove Finske tijekom predsjedanja Vijećem EU-a te smo saznali novosti vezane uz nedavnu reformu strukovnog obrazovanja u Finskoj.

Pisane vijesti | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a