Posjet međunarodnih stručnjaka za socijalnu dimenziju u visokom obrazovanju

U ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta međunarodne stručnjake primila je pomoćnica ministra prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić sa suradnicima te je tom prilikom istaknula kako je sudjelovanje Republike Hrvatske u ovom projektu dokaz koliko je Republici Hrvatskoj važan razvoj socijalne dimenzije u visokom obrazovanju i izrazila je nadu kako će analize i preporuke međunarodnih stručnjaka pridonijeti daljnjem unapređenju uvjeta studiranja na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sudjeluje u projektu Peer Learning Initiative for the Social Dimension (PL4SD), koji financira Europska komisija u sklopu Programa za cjeloživotno učenje, a koji se provodi u razdoblju od 2012. do 2015. godine. Projektni konzorcij čine Institut za visoko obrazovanje Republike Austrije, Institut za obrazovne politike Republike Njemačke, Europska studentska unija i Institut za razvoj obrazovanja iz Republike Hrvatske. Cilj projekta je uzajamno učenje te pružanje mogućnosti za razvoj učinkovitih mjera za poboljšanje socijalne dimenzije donositeljima politika i stručnjacima u Europskom prostoru visokog obrazovanja.

U sklopu projekta provodi se nekoliko zasebnih aktivnosti od kojih je jedna i analiza nacionalnih politika i aktivnosti na razvoju socijalne dimenzije u visokom obrazovanju.

U studenome 2013. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izrazilo je spremnost da ugosti međunarodni tim stručnjaka s ciljem analize hrvatske nacionalne politike za razvoj socijalne dimenzije u visokom obrazovanju. Republika Hrvatska izabrana je kao jedna od triju država o kojoj će biti provedena analiza nacionalnih politika i aktivnosti na razvoju socijalne dimenzije u visokom obrazovanju i pripremljeno nacionalno izvješće.

U razdoblju od 29. rujna do 3. listopada 2014. godine u Republici Hrvatskoj boravila je skupina međunarodnih stručnjaka kako bi stekla što bolji uvid u postojeće aktivnosti na razvoju socijalne dimenzije. Tom prigodom susreli su se s nizom relevantnih dionika i posjetili Sveučilište u Zagrebu (uključujući i Studentski dom "Cvjetno naselje"), Sveučilište u Rijeci i Veleučilište u Karlovcu.

U prostorima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta svoja viđenja i zapažanja o uvjetima studiranja u Republici Hrvatskoj i o potrebi daljnjeg razvoja socijalne dimenzije u visokom obrazovanju iznijeli su predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, Vijeća veleučilišta i visokih škola, studentski predstavnici, predstavnici Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, Središnjega prijavnog ureda, Instituta za društvena istraživanja, Instituta za razvoj obrazovanja, Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli", Sveučilišta u Zadru i Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Pisane vijesti | Priopćenja | Visoko obrazovanje