Ministrica Divjak: Recenzijom HAZU-a konačno riješeni prijepori oko kurikuluma Hrvatskoga jezika


 
Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka  Divjak jučer je, uz pomoćnicu ministrice Lidiju Kralj, u popodnevnim satima na videokonferenciji predstavila recenziju Hrvatskoga jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Stručnoj radnoj skupini za kurikulum Hrvatskoga jezika.

Dogovoreno je da se u roku od dva tjedna dokument doradi sukladno određenim prijedlozima HAZU-a kako bi sve bilo spremno za uključivanje ovog kurikuluma u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme koja kreće ove jeseni u 60-ak škola diljem Hrvatske.

„Za početak zahvaljujem stručnjacima iz Stručne radne skupine, kao i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti na radu i doprinosu. Kvalitetna suradnja HAZU-a, SRS-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazala je kako ideološki prijepori nestanu onog trena kada svi dionici procesa u prvi plan stave sadržaj reforme. Pozivam sve političke stranke da se ugledaju na ovaj pozitivan primjer suradnje i da u prvi plan, umjesto ideoloških rovova i besmislenih svađa, stave upravo sadržaj javnih politika“, istaknula je ministrica Divjak.

Na skali od 1 do 4, prosječna ocjena recenzije iznosi 3, a prijedlozi HAZU-a odnose se, uz ostalo, na  popis znanstvenih i stručnih djela na temelju kojih je kurikulum izrađen te je dano nekoliko sugestija vezano uz broj sati u pojedinim obrazovnim razdobljima koji će biti posvećen jeziku, odnosno književnosti, komunikacijskim kompetencijama i medijskoj kulturi. Također, zajedničko stajalište SRS-a i HAZU-a je kako predmet Hrvatski jezik zaslužuje veću satnicu u sklopu nastave, na što će Ministarstvo znanosti i obrazovanja posebno obratiti pozornost u bližoj budućnosti.



 

Pisane vijesti | Priopćenja | Nacionalni kurikulum