Divjak: Europska komisija dala podršku kurikularnoj reformi i dodatna financijska sredstva

Europska komisija će pomoći Hrvatskoj u evaluaciji provedbe kurikularne reforme. Dogovoreno je to na zajedničkom sastanku s predstavnicima Službe za potporu strukturnim reformama Europske komisije. Riječ je o službi koja pruža prilagođenu tehničku potporu zemljama EU u okviru Programa potpore strukturnim reformama (SRSP). Za projekt tehničke podrške Europska komisija osigurala je Hrvatskoj već dva financiranja, prvo od oko 1,73 milijuna kuna i drugo od oko 2,25 milijuna kuna s mogućnošću nastavka financiranja i nakon 2019. godine.

„Zahvaljujem Europskoj komisiji na snažnoj podršci provođenju kurikularne reforme. Služba za potporu strukturnim reformama pružat će tehničku podršku Ministarstvu znanosti i obrazovanja u pripremi, praćenju i evaluaciji provedbe kurikularne reforme, najprije u pilot fazi, a kasnije i u cjelokupnoj provedbi. Za projekt tehničke podrške Europska komisija osigurala je Hrvatskoj oko 4 milijuna kuna što nam omogućava da proširimo spektar aktivnosti koje smo planirali u projektu.“ istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Pomoćnica ministrice Lidija Kralj naglašava kako će posebna pažnja biti posvećena metodama i instrumentima praćenja kurikularne reforme, evaluaciji priprema i provedbe kurikularne reforme te evaluaciji primjene novih kurikuluma. „Hrvatskoj je također dostupna savjetodavna pomoć pa će tako stručnjaci iz Europske unije zajedno s domaćim stručnjacima izrađivati poseban program priprema učitelja, roditelja i škola, na temelju iskustava zemalja u kojima je provedena kurikularna reforma, a prilagođen potrebama našeg obrazovnog sustava.“ istaknula je pomoćnica Kralj.

Održivost projekta podrške kurikularnoj reformi osigurana je kroz izradu obrazovnih materijala, edukaciju edukatora, praćenje i podršku školama, ravnateljima i roditeljima te širenje dosega projekta nakon pilot faze na sve osnovne i srednje škole Republike Hrvatske.

Služba za potporu strukturnim reformama pomaže zemljama EU-a u izgradnji djelotvornijih institucija, jačih upravnih okvira i učinkovitih javnih uprava. Tom se potporom jačaju kapaciteti zemalja EU-a za osmišljavanje i provedbu politika za potporu otvaranju radnih mjesta i održivom rastu te obrazovanju.

Pisane vijesti | Priopćenja | Nacionalni kurikulum