Natječaj „Najljepši školski vrtovi 2022."

Rok: 22. travnja 2022., HRT

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA I
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
 
pozivaju sve vrtiće, osnovne i srednje škole te srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na natječaj 
„NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2022."
 
Ustanove koje se žele prijaviti na natječaj trebaju, uz ispunjen upitnik, poslati tri fotografije školskog vrta te njegov opis.
 
Svaka škola oblikuje vrt prema vlastitim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuva bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske koristeći se ukrasnim i autohtonim biljem svojega podneblja.
 
Na temelju pristiglih prijava prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti od travnja do listopada tekuće godine. 
 
Nakon obilaska povjerenstvo odlučuje o vrtovima te na završnoj svečanosti potkraj studenoga dodjeljuje niz nagrada i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj u sljedećim kategorijama: 
 
  1. Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u RH
  2. Najljepši vrtić u RH 
  3. Najljepša učionica na otvorenom (nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja) 
  4. Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
  5. Nagrada za tradicijski uzgoj (dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede) 
  6. Najljepša područna škola u RH
  7. Nagrada za kontinuitet
 
Povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada.
 
Najčešći vrtni elementi su: ukrasni grmovi, ukrasno drveće (skupna ili pojedinačna stabla), sezonsko cvijeće, trajnice, sukulentne biljke, ljekovito i začinsko bilje, travnjak, jezerce za uzgoj vodenoga bilja i životinja, pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak, pojedinačna stabla maslina ili maslinik, povrtnjak, kompostište, živica (u slobodnom rastu ili oblikovana), klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik.
 
Vrt treba oblikovno, estetski i funkcionalno povezati u skladnu cjelinu jer njegova ljepota ovisi o međusobnom skladu i povezanosti svih elemenata i uspješnom razvoju bilja koje se ondje nalazi. 
 
Veličina površine vrta i broj biljaka nisu podaci koji se vrednuju nego svrhovitost i kvalitetna njega. 
 
Preporučuje se voditi fotodokumentaciju o radovima. 
 
Prosudbeno povjerenstvo tijekom obilaska razgledava vrt, daje stručne savjete učiteljima i djeci kako ispraviti nedostatke te dodjeljuje visoke ocjene onima koji ulaze u uži izbor za neku od nagrada. 
 
 
Svim sudionicima natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju školskih vrtova i okoliša! 
 
Projekt „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj“ provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnim donatorima.