Poziv za sudjelovanjem na Informativnom danu namijenjenom hrvatskim tvrtkama i znanstvenim organizacijama zbog prijave projektnih prijedloga u sklopu Prvog nacionalnog ESA poziva - 30. studeni 2020. godine

Rok: 29. studenoga 2020.

Poziv za sudjelovanjem na Informativnom danu namijenjenom hrvatskim tvrtkama i znanstvenim organizacijama zbog prijave projektnih prijedloga u sklopu Prvog nacionalnog ESA poziva - 30. studeni 2020. godine

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA) organizira informativni dan namijenjen prije svega hrvatskim tvrtkama i znanstvenim organizacijama, a zbog prijave projektnih prijedloga u okviru Prvog nacionalnog ESA poziva. Informativni dan održat će se 30. studenog 2020. godine, virtualnim putem, korištenjem platforme Skype, s početkom u 10:00h

Republika Hrvatska je u veljači 2018. godine potpisala Sporazum o suradnji u mirnodopske svrhe s ESA-om što čini pravni okvir za suradnju na polju istraživanja i inovacija, razmjenu znanstvenih i tehničkih informacija, a od zajedničkog interesa u području svemirskih politika, znanosti i tehnologije.
U travnju 2019. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ESA potpisali su Provedbeni dogovor o tehničkoj pomoći i ekspertizi (Implementing Arrangement on Technical Assistance and Expertise) koji je u ožujku 2020. godine odobren od strane Vijeća ESA-e, a ostaje na snazi do rujna 2023. godine.
S tim u svezi, ESA će u prosincu 2020. godine raspisati Prvi poziv namijenjen isključivo hrvatskim tvrtkama i znanstvenoj zajednici, a u područjima koja obuhvaćaju promatranje Zemlje, svemirske tehnologije, sigurnost u svemiru, astronomiju, astrofiziku i istraživanje Sunčevog sustava te podizanje svijesti o važnosti tehnologije razvijene za svemir i potencijalu infrastrukture u svemiru za razvoj gospodarstva i društva u cjelini.

Cilj ovog, ali i budućih Nacionalnih poziva jest financiranje visokokvalitetnih, tehnološki relevantnih projekata kroz čiju će se provedbu ubrzati umrežavanje hrvatskih znanstvenika i gospodarstva s ciljem jačanja produktivnosti i osnaživanja suradnje te ih osposobiti za samostalno natjecanje na kompetitivnim natječajima ove agencije.
Ukupan proračun predviđen za Prvi poziv iznosi 850.000 EUR.

Predviđeni datum početka Poziva za dostavu projektnih prijedloga jest 9. prosinca 2020. godine, dok je početak provedbe uspješnih projektnih prijedloga planiran za svibanj 2021. godine.

Ministarstvo poziva sve zainteresirane hrvatske tvrtke i znanstvene organizacije na sudjelovanje u informativnom danu s ciljem dobivanja informacija o nadolazećem Prvom nacionalnom ESA pozivu, mogućnostima i načinu prijave, evaluaciji projektnih prijedloga te ostalih podataka relevantnih za prijavu.

Ljubazno molimo da svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do 29. studenog 2020. godine, do kraja radnoga dana, na poveznici.

Poveznica za prisustvovanje događanju te sve dodatne informacije o događaju bit će poslane svim prijavljenim na adresu elektroničke pošte.

Radni jezik događanja je engleski.