Nagrada „Luka Ritz"

Svi ste čuli za Luku Ritza. Mladića, srednjoškolca na pragu života kojeg su huligani na smrt pretukli. Luka je imao 18 godina, završavao je grafičku školu. Svirao je u rock bandu. Poput ostalih svojih vršnjaka i poput svih vas koji čitate ove redove imao je snove i nade. Želio je biti novinar. Vjerovao je da je vrijeme na njegovoj strani.

No, Luki je budućnost nasilno oduzeta. U spomen na njega, i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja, krajem rujna 2008. godine, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Dragan Primorac donio je odluku o uspostavljanju godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Nakon toga, krajem listopada 2008. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo je javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnje nagrade „Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Sve osnovne i srednje škole u RH mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje, a početkom lipnja sljedeće godine jedan učenik/ca osnovne i jedan učenik/ca srednje škole dobiti će ovu nagradu.

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kn mjesečno. Škola koju pohađa nagrađeni učenik dobit će posebno priznanje.

O dodjeli nagrade odlučuje Povjerenstvo u sastavu:
  • predstavnik obitelji pokojnog Luke Ritza
  • predstavnik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske
  • predstavnik hrvatske Agencije za odgoj i obrazovanje
  • predstavnik Agencije za strukovno obrazovanje i predstavnik nadležnog ministarstva
Skulpturu, kao jedan dio Nagrade, izradit će student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio raspisan natječaj za odabir najboljeg rada.

Svrha dodjeljivanja nagrade je:
  • potaknuti mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja
  • senzibiliziranje javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika za prevenciju nasilja
  • promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja
Želja nam je da se mladi aktivnije uključe u ovu problematiku, da svu svoju kreativnost i energiju koju imaju unesu u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva - društva temeljenog na solidarnosti, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju i povjerenju.

Želja nam je da nagrada „Luka Ritz" bude ZNAK prepoznavanja onih koji se bore za vrijednosti mira, tolerancije, nenasilja i svega onoga za što se zalažemo promišljajući budućnost našeg društva.

Svi imaju pravo disati - napisao je Luka, a naš je zadatak da tu misao i ostvarimo u Hrvatskoj.